Sütis Móni: Igazán kihívás ennyi tányért egyszerre forogtatni!

A gyenesdiási Mónisüti Cukrászdát korábban a Dining Guide beválasztotta a legjobb tíz cukrászda közé. A színvonalat ma is tartják, sőt újabb fejlesztéseken törik a fejüket. Sütis Móni - férjével együtt - tortagyárat üzemeltet és workshopokat tart - leginkább hölgyeknek. Az egykori újságírónő nem bánta meg a váltást, hiszen a cukrászattal együtt egykori foglalkozása is visszaköszönt: blogokat és könyveket ír.
"El sem tudtam képzelni, hogy egyszer ennyire a Balatonhoz fogok kötődni. Sokáig úgy vélekedtem, hogy majd csak akkor költözünk valahová, ha itt nem találjuk meg a számításainkat, és akkor irány Budapest vagy akár egy külföldi kaland" - mesélte Sütis Móni, más néven Kövérné Kalmár Mónika, akinek élete végül a gyönyörű Keszthelyi-öbölben teljesedett ki. Férjével, Kövér Zoltánnal közösen üzemeltetik a Gyenesdiáson található Mónisüti Cukrászdát. Az édességek mindig frissen és gondosan készülnek, hiszen a cukrászda mögött működő tortaműhely nemcsak az ő üzletük igényeit szolgálja ki, hanem más kávézók számára is készítenek ínycsiklandó süteményeket.
Csak Sütis Móniként mutatkozom már be, mert az emberek így emlegetnek és ezzel a névvel mentik el a számomat a telefonjukba. Három könyvet is ezen a néven publikáltam
- fejtette ki a cukrászmester, aki nemcsak a torták mesterségét űzi, hanem a Balatoni Kör elnökségi tagjaként is aktívan részt vesz a közösségi életben.
A koronavírus-járvány idején, amikor az egész országot lezárták, a keszthelyi Kövér család felfedezte a Balatont.
A Covid talán egyetlen pozitívuma volt, hogy elkezdtünk a környéken kirándulgatni. Például így fedeztük fel a tanúhegyeket a Balaton-felvidéken
- mesélte Móni egy illatos cappuccino mellett, majd mosolyogva hozzátette: "amikor külföldön, egy varázslatos helyszínen tartózkodunk, a férjem mindig megjegyzi, hogy a Badacsony mégiscsak gyönyörűbb."
Ehhez azonban elengedhetetlen a szolgáltatások fejlesztése és bővítése. A Balatoni Kör tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy egész évben várják a látogatókat, így a vendégek télen-nyáron is élvezhetik a Balaton nyújtotta élményeket.
"Azt tapasztaljuk, hogy szép számmal térnek be hozzánk egy süteményre vagy egy fagyira. Minden nap nyitva tartunk, csupán karácsonykor zárunk be két napra. Szerintem ez az igazi turizmusfejlesztés" - szólalt meg a közgazdász Móniból, aki a siker, a pénz és a karrier helyett mégis a családját tartja a legfontosabbnak.
Móni és Zoli mostanra Balatonberény festői falujában találták meg otthonukat. Négy csodás gyermekük és két édes unokájuk teszi teljessé az életüket, amely tele van boldog pillanatokkal és közös élményekkel.
Eredetileg is nagycsalád voltunk, de a menyek és a vejünk érkezésével vált igazán összetartó közösséggé a famíliánk. Az ünnepek során, amikor mindannyian együtt vagyunk, akkor érzem a legnagyobb boldogságot. Ezek a pillanatok kárpótolnak a cégeképítés és az üzleti élet során elvesztett időért, amit a gyerekeinkkel tölthettünk volna.
Sütis Móni, aki a siker árnyoldalait osztotta meg velünk, őszintén bevallotta, hogy a 2013-as kezdete óta a munka és a család közötti egyensúly megteremtése volt az igazi próbatétel számára. Blogot vezetett, ízletes sütiket és tortákat készített, mindeközben otthoni teendőket intézett, és még az egyetemi tanulmányait is folytatta.
"Sajnos hajlamos vagyok a túlvállalásra, ami azt eredményezi, hogy valahol valami mindig sérül. Ennyi tányért ugyanis nem lehet egyszerre pörgetni" - magyarázta Móni, hogy miért utasítja vissza, ha valaki szupernőnek nevezi.
"Ez olyan, mint egy vitorlás hajó" - mondta Zoltán, aki úgy véli, hogy Móni ebben a mesében a hatalmas vitorlafelület, amelybe a szél könnyedén belekapaszkodik.
A tőkesúly meg, mintha én lennék. Nekem kell néha visszahúzni a hajót, hogy ne dőljön be
Kövér úr röviden összefoglalta a munkamegosztás lényegét, kiemelve, hogy ennek köszönhetően a tányérok eddig megmaradtak épségben, legyen szó akár a magánéletről, akár a karrierépítésről.
"Kudarcok nélkül nem létezik tartós siker. Rengeteg vállalkozást figyeltem meg, amelyek egy-két évig virágzottak, majd sajnos összeomlottak" - osztotta meg tapasztalatait a mestercukrász-közgazdász, aki egyre inkább elismeri a családi vállalatok és a kisebb vállalkozások értékét.
"Vártuk, hogy a gyerekek közül akad valaki, akinek átadhatjuk a stafétát," mesélte Zoli, majd hozzátette: "Bár egyikük sem választotta a cukrászatot, Bence és a felesége már belefogtak a cégvezetés és a szakmai tudás elsajátításába."
"A tortagyártás és a cukrászat egy rendkívül összetett szakma. Ráadásul - bárki bármit is mond - a hazai gazdasági környezet nem kedvez a vállalkozásoknak" - tette hozzá a családfő. Szerinte az eddigi kudarcok csak kijózanították őket, nem süllyedtek önsajnálatba, mert létkérdés volt, hogy tovább lépjenek.
Szívet melengető volt mindig, ahogy a gyerekeink a hátunk mögött beszéltek rólunk és a vállalkozásunkról. Az első tortától tanúi voltak a cég működésének, látták, hogy mennyi munka is volt ebben
- elevenítette fel Sütis Móni, aki hozzátette: "keresztényként hiszem, hogy az ember azt aratja, amit korábban elvetett". Az újságíróból cukrászmesterré avanzsált vállalkozót erővel és reménységgel töltötte el mindig, hogy az évtizedekkel ezelőtt megkezdett tevékenységei - legyen az az írás, a cukrászat vagy az üzlet - sorra szárba szökkentek és termőre váltak. "Olyan az életünk - tette hozzá az üzletasszony -, mint egy szimfónia, amelyhez minden egyes szólam és hangszer kell, hogy teljes és harmonikus legyen".