Felfedésre került egy hatalmas titok: Mi volt az emberek kedvenc itala az ókori Trója városában? - Életmódtudományok


Régebben úgy véltük, hogy a bor csak a trójai arisztokrácia privilégiuma volt a híres városban. Friss felfedezések azonban arra utalnak, hogy még a legnapszámosabb trójaiak is élvezhették a bort, nem csupán különleges alkalmakra tartogatva azt.

Míg korábban úgy tartottuk, hogy a bor csupán a gazdagok kiváltsága volt, egy újonnan végzett kutatás teljesen átírja ezt a nézetet. Régészek felfedezései alapján kiderült, hogy Trója területén nemcsak az elit, hanem még a középosztály és az alsóbb néprétegek is élvezhették a bor fogyasztását. Mit is árul el ez a felfedezés a történettudomány számára? Az eddigieknél sokkal árnyaltabb képet nyújt a társadalmi rétegek közötti kulturális kapcsolatokra és a bor szerepére a mindennapi életben, amely talán a társadalmi mobilitásra és a kereskedelem jelentőségére is rávilágít.

Az Égei-tenger gyönyörű partján fekvő Trója romjait 1871-ben egy autodidakta német régész, Heinrich Schliemann, hozta napvilágra. Előtte sokan úgy vélték, hogy a város csupán a trójai mítoszok világának terméke. Az ásatások során számos régészeti kincs került elő, többek között lenyűgöző szobrok, díszes gombok, különleges fejfedők, maszkok és különféle fegyverek, amelyek mind hozzájárultak a múlt titkainak feltárásához.

Az írásos beszámolók szerint a bor a leletek korában igen drága portéka volt, mely csak az elit itala volt, mintegy 5000 évvel ezelőtt. Papok, királyok sem feltétlen a hétköznapokon, mint inkább szertartásokon boroztak. Ez az elképzelés mintegy másfél évszázadra beleivódott a köztudatba, amit - ismét - német régészek cáfoltak meg.

Nemrégiben újabb ásatásokat végezett a Tübingeni Egyetem régészcsapata Trója városában, ahol egyszerű, díszítetlen ivóedények maradványaira leltek, amiket a köznép használt. A leleteket kémiai vizsgálatoknak is alávetették, és gyümölcssavak maradványait fedezték fel rajtuk.

A régészek vélekedése szerint a Trója perifériáján élő gazdák, kézművesek és más, anyagi szempontból hátrányos helyzetű csoportok rendszeresen fogyasztották a bort, mint a mindennapi életük részeként.

A történelem során nem szokatlan, hogy a köznép a bort vagy a sört, gyakorlatilag víz helyett, mindennapi italként fogyasztotta. Ez a jelenség különösen jellemző volt az Ókori Róma és a középkori Európa időszakára, ahol a tiszta ivóvíz hiánya miatt az emberek az alkoholos italok fertőtlenítő hatását kihasználva ittak. Érdemes hangsúlyozni, hogy ezek az italok viszonylag alacsony alkoholtartalommal bírtak, így a gyerekek is biztonságosan élvezhették őket.

Related posts