A budapesti plázák mostanában nem teljesítettek túl jól.

Súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat talált a fogyasztóvédelmi hatóság.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság célzott élelmiszerellenőrzést végzett három budapesti bevásárlóközpont ételudvarában, amelyek az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center. A vizsgálat során 12 vendéglátóhelyet ellenőriztek, és súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémákra derült fény. A fogyasztóvédelmi hatóság erről hivatalos honlapján számolt be.
A bevásárlóközpontok ételudvaraiban jellemzően többféle vendéglátóegység - gyorsétterem, büfé, egyéb étkezési szolgáltató - működik egymás közvetlen szomszédságában. Ezek az egységek gyakran osztoznak közös használatú háttérhelyiségeken, például az öltözőkön, személyzeti mosdókon, gazdasági folyosókon, továbbá a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat is rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el.
Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, ami nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.
A fogyasztóvédelmi hatóság számos hiányosságot tárt fel a nyersanyagok és készételek tárolásának elkülönítésével kapcsolatban. Emellett megfigyelték, hogy több helyszínen nem megfelelően választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhoz szállítás miatt megnövekedett árukészlet, kombinálva a korlátozott raktárkapacitással, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat hozott létre.
Sok munkavállaló esetében hiányzik a megfelelő élelmiszer-higiéniai képzés, és számos helyszínen nem tudták felmutatni az érvényes egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumaikat sem.
A megvizsgált élelmiszerek sorában:
A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.
Márciusban egy különösen zűrös napot éltek át Budapest két horrorbüféjének dolgozói, ugyanis az élelmiszerellenőrök kétszer is kénytelenek voltak bezáratni őket. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a konyhák állapota megdöbbentő volt: a zsírral és koszszal borított felületek, valamint a zöldség-előkészítő helyiség katasztrofális higiéniás körülményei miatt az ételek elkészítése gyomorforgató élménynek bizonyult. A hatóságok azonnali hatállyal leállították mindkét vendéglátóhely működését, azonban mindkét büfé csupán fél óra elteltével újra kinyitotta kapuit. Az ellenőrök ezt követően ismét visszatértek, és újra kénytelenek voltak végleg bezárni a helyeket.