Felfázásra hajlamosító tényezők: hogyan előzheted meg őket! A felfázás, vagyis a húgyúti fertőzések kellemetlen és sokszor fájdalmas problémát jelenthetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány tényezőt, amelyek hozzájárulhatnak a felfázás kialakulásához, és

Nőként sokan tapasztaltuk már a felfázás kellemetlen tüneteit, és jól tudjuk, hogy ez az állapot nem éppen a legkellemesebb élmény. A fertőzésnek számos lehetséges oka lehet, és érdemes alaposan utánajárni, hogy mi állhat a háttérben. Lássuk, milyen tényezők játszhatnak szerepet a felfázás kialakulásában!
A hólyaghurutot köznapi nyelven felfázásnak is nevezzük, pedig ehhez a betegséghez a hidegnek csupán annyi köze van, hogy könnyebben alakul ki a hólyagfertőzés olyankor, ha az altestünk kihűlt.
A hólyaghurut különböző okok miatt, például bizonyos hajlamosító tényezők megléte, szervezetünk meggyengült védekező rendszere, illetve a női gáttájék anatómiája miatt alakulhat ki könnyebben. A hólyaghurut bakteriális eredetű fertőzés, amiért az esetek 70-90 százalékában az E. coli nevű bélbaktérium a felelős.
A nőknél gyakrabban alakulhat ki hólyaghurut, mivel a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a "betolakodók" könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig gyorsan elérik a hólyagot is. A hólyagba feljutott E. coli baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, számuk 17-20 perc alatt megduplázódhat.
Ezért kulcsfontosságú, hogy már az első tünetek megjelenésekor lépjünk a felfázás ellen: a baktériumok eltávolításával és szaporodásuk megakadályozásával, valamint a kellemetlen tünetek enyhítésével megelőzhetjük a betegség további súlyosbodását.
A hólyaghurut legfőbb tünetei közé tartozik a folyamatos, sürgető vizelési kényszer, amelyet égő érzés kísér a hólyag kiürítésekor, valamint alhasi fájdalom. A húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása miatt a vizeletben véres foltok is megjelenhetnek, ami a betegség súlyosságát jelzi.
A hüvelyflóra egyensúlyának megőrzése rendkívül lényeges a hólyaghurut kialakulásának kockázatának mérséklésében. Bármely olyan faktor, amely a hüvely savas pH-értékét lúgos irányba módosítja, kedvez a kórokozók szaporodásának.
Ha hólyaghurut alakul ki, a tünetek megjelenésekor elengedhetetlen, hogy fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre, és gyógynövényekre alapozott készítményeket alkalmazzunk. Kiváló választás lehet a csalán, a kukoricabajusz, valamint a medveszőlőlevél. Amennyiben néhány napon belül nem tapasztalunk javulást, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz, hogy megfelelő ellátásban részesüljünk.