Ez a különleges vitamin segít optimalizálni a vérnyomást és a vércukorszintet is, ezért kiemelkedően fontos a megfelelő szintjének fenntartása!

Ezt az ételt nem szabad a forró levegős sütőbe tenni: meglepő módon sokan nincsenek tisztában ezzel a szabályal.
A D-vitamin szerepe a szervezetünk egészségének fenntartásában már régóta ismert, ám egy nemrégiben közzétett metaelemzés új megvilágításba helyezte a vitamin hatásait a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint és az inzulin szintjének szabályozásában. A tanulmány, amelyet kínai és amerikai kutatók készítettek, 99 korábbi, világszerte végzett randomizált, kontrollált vizsgálatot elemzett.
Az eredmények szerint a napi átlagosan 3320 nemzetközi egység (NE) D-vitamin bevitele jelentős javulást eredményezett a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében, a teljes koleszterinszint, valamint a hemoglobin A1C (a cukorbetegség egyik fontos markere), továbbá az éhgyomri vércukor- és inzulinszint mérséklésében. A kutatás alapját képező vizsgálatokban összesen 17 656 résztvevő vett részt, így az eredmények meglehetősen átfogónak tekinthetők.
A metatanulmány célja az volt, hogy tisztázza, miért mutattak ellentmondó eredményeket a D-vitamin-pótlás hatásaival foglalkozó korábbi kutatások. Dr. Simin Liu, a tanulmány egyik vezető szerzője, aki a Brown Egyetemen epidemiológiát, sebészetet és orvostudományt oktat, elmondta a MedicalNewsToday oldalán, hogy a vizsgálatok közötti eltérések fő okai a résztvevők eltérő etnikai és kulturális háttere, életkora, testtömegindexe (BMI) és a vérük D-vitamin-szintje voltak.
A legmegbízhatóbb mérőszám a szervezet D-vitamin-ellátottságának meghatározására az úgynevezett 25-hidroxi-D-vitamin szintje. Ez a mutató magában foglalja a bőr által termelt és a táplálékból származó D-vitamint egyaránt.
Dr. Jayne Morgan, a Piedmont Healthcare Corporation egészségügyi és közösségi oktatási igazgatója, egy független szakértőként hangsúlyozta, hogy bár az alacsony D-vitamin-szintet gyakran összekapcsolják a szív- és érrendszeri problémákkal, jelenleg nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vitaminhiány közvetlenül okozná ezeket a betegségeket, vagy csupán következményként jelenik meg.
Számukra elengedhetetlen a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele.
A legfrissebb kutatások alapján egyes csoportok esetében kiemelkedő pozitív hatásokat tapasztaltak. A D-vitamin pótlása különösen előnyös lehet azok számára, akik alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, az 50 évnél idősebbek, valamint azok, akik testtömegindexe (BMI) 30 alatt van.
Dr. Simin Liu rámutatott, hogy az életkor előrehaladtával a D-vitamin szintje általában csökken, ami magyarázatot adhat arra, miért tapasztalhatók erőteljesebb egészségjavító hatások az idősebbek körében.
Jayne Morgan kiemelte, hogy a D-vitamin-szint emelése lehet a megoldás: azok, akiknél a kezdeti értékek kifejezetten alacsonyak voltak, jelentősebb javulásokat tapasztalhattak, mint azoknál, akiknek a D-vitamin-szintje már eleve közelített az ideálishoz.
Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a D-vitamin adagolásában nincsen egységes recept. Az optimális hatás elérése érdekében figyelembe kell venni az egyéni hátteret, a biológiai jellemzőket és kiinduló D-vitamin-szintet, egyesek nagyobb dózisokra és hosszabb kúrára szorulnak - azonban nem szabad túladagolni sem, erről bővebben itt írtunk.
Bár a D-vitamin kiegészítése körüli kutatások még mindig új felfedezésekre várnak, a mostani tanulmány meggyőző bizonyítékokat kínál arra, hogy a vitamin helyes adagolása jelentős előnyöket hozhat a szív- és anyagcsere-egészség fenntartásában.