A szakértők felfedték, mikor érdemes vacsorázni, hogy támogassuk hosszú életünket.


Az utolsó étkezés időpontjának megválasztása jelentős hatással van az életminőségre és a hosszú távú egészségre.

Abban talán sokan egyetértenek, hogy a vacsora az egyik legfontosabb étkezés, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mikor kell sort keríteni rá. Pedig nem mindegy, hogy mikorra időzítünk, új kutatások szerint a vacsora időpontjának megválasztása befolyásolhatja a várható élettartamunkat, hiszen közvetlenül hatással van az egészségünkre és az energiaszintünkre is. Egyesek a korai, mások a későbbi vacsorára esküsznek, most viszont kiderült, hogy a táplálkozási szakemberek mit gondolnak erről - írja a Blikk.

A lapban idézik a Harvard Egyetem és a spanyol Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségkutató Központ tudósait, akik hangsúlyozzák, hogy a korai vacsorázás előnyös lehet, mivel hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához, és pozitív hatással lehet az alvás minőségére is.

A kutatók felfedezése szerint a legideálisabb vacsoraidő este 6 és 8 óra között alakul, mivel ebben az intervallumban a szervezet hatékonyabban képes feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Ez nemcsak az egészséges anyagcsere fenntartásához járul hozzá, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében is fontos szerepet játszik.

A táplálkozási szakértők ajánlása szerint érdemes a vacsorát lefekvés előtt három-négy órával elfogyasztani.

A kutatások eredményei arra figyelmeztetnek, hogy a késő esti, 9 óra utáni étkezések nem kedveznek a szervezetünknek. Ezek a késlekedő vacsorák alvászavarokat és álmatlanságot idézhetnek elő, emellett fokozzák az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Érdemes tehát figyelmet fordítani az étkezési szokásainkra, hogy elkerüljük ezeket a potenciális egészségügyi problémákat.

Related posts