A reggeli órák varázsa a kávézás ideális pillanatait kínálja, ha hosszú és tartalmas életre vágysz. Érdemes tehát a nap első fényeiben élvezni a gőzölgő csésze illatát!

A kávéfogyasztás időzítése jelentősen befolyásolhatja annak egészségügyi előnyeit - derül ki egy új kutatásból. A European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a reggeli kávézás összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal, különösen a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében - írja a CNN.
A kutatás keretében több mint 40 ezer felnőtt táplálkozási és egészségi állapotára vonatkozó adatokat vizsgáltak meg. Az elemzés eredményei rávilágítanak arra, hogy...
a csak reggel kávét fogyasztók 16%-kal alacsonyabb kockázattal néztek szembe a korai elhalálozással, és 31%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás esélye a nem kávéfogyasztókhoz képest. Ezzel szemben az egész nap kávézóknál nem mutatkozott ilyen előnyös hatás.
Dr. Lu Qi, a kutatás vezető szerzője hangsúlyozta:
Ez az első olyan kutatás, amely a kávéfogyasztás időpontjának és az egészségi állapotnak a összefüggéseit elemzi. Általában nem szoktunk ajánlásokat tenni az étrendi útmutatónkban az időzítéssel kapcsolatban, de elképzelhető, hogy a jövőben érdemes lenne ezt a szempontot is figyelembe vennünk.
A kutatók a kávéfogyasztást három különböző időszakra csoportosították:
A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy a reggeli kávéfogyasztás jótékony hatásai nem függtek sem a kávé mennyiségétől, sem attól, hogy a résztvevők koffeines vagy koffeinmentes változatot választottak.
A kutatás egyik lehetséges magyarázata szerint a délutáni vagy esti kávéfogyasztás zavarokat okozhat a cirkadián ritmusban, valamint befolyásolhatja a melatonin szintet. Dr. Qi megjegyzi, hogy "az alacsony melatoninszintet összefüggésbe hozták a magasabb vérnyomással, az oxidatív stressz fokozódásával, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának emelkedésével".
A kávé gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a gyulladások mérsékléséhez a testünkben.
A kutatók megfigyelései alapján bizonyos gyulladásos markerek a vérben saját biológiai ritmusukkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy ezek a szintjeik általában reggel érik el a csúcspontjukat.
A kutatók arra mutatnak rá, hogy a reggeli órákban elfogyasztott kávé gyulladáscsökkentő tulajdonságai kedvezőbbek lehetnek, mint ha a kávéfogyasztást a nap különböző időszakaiban, például reggel, délután és este osztanánk el.
A kutatásnak természetesen vannak bizonyos korlátai. A táplálkozással kapcsolatos emlékek gyakran torzíthatják a valóságot, és nem tükrözik a hosszú távú étkezési szokásokat. Továbbá, a kutatók nem tudták maradéktalanul kiiktatni a zavaró tényezők hatását, ráadásul genetikai adatokat sem tudtak bevonni az elemzésbe.
A szakértők ajánlása szerint, ha valaki szeretné a kávéfogyasztását a reggeli órákra korlátozni, érdemes először átgondolnia alvási szokásait. Ezen kívül fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy dietetikusával, hogy a legmegfelelőbb megoldást találja meg.