A különleges pörkölt ízétől a Mackó-élmény varázsáig: itt van, miért érdemes ellátogatni a Taste Balaton fesztiválra márciusban!


Idén újra összefogtak a Balaton vendéglátósai, hogy megmutassák: a tó akkor is csodálatos, amikor nem lehet csobbanni benne. Hiszen enni és inni ettől még lehet mellette, nem is akármilyeneket. Vagy akár biciklivel egy kicsit messzebb menni, és úgy ránézni, mint még soha.

A Balatonhoz nem csak fürdeni érdemes lejönni, hanem enni, inni, bicajozni, ejtőzni, a víztől egy kicsit messzebb menni és a tájban gyönyörködni. Főleg úgy, hogy bármely birtok vagy borászat kapuján sétál vagy gurul be az ember, a fentiek közben egy legalább tisztességes, de inkább csodálatos pohár bor lesz a kezében. Ezt a memót nagyon sokan megkapták már, mégis olyan mélyen beépült a magyar nemzet DNS-ébe, hogy

A honfitársaink télen a tóhoz csalogatásának feladata olykor szinte lehetetlen kihívásnak tűnik. Ám a Taste Balaton csapata nem riadt vissza, és elhatározta, hogy megpróbálja. Tavaly a fesztivál, amely gasztronómiai és kulturális élményeket kínált, bebizonyította, hogy van értelme az erőfeszítéseknek. Így idén újra megrendezik ezt a különleges eseményt!

"A tél mindig ilyen, túl kell élni valahogy" - sokféle helyen jártunk a Taste Balatont beharangozó sajtóúton, de ez a mondat minden egyes étteremben elhangzott. Mostanra a vendéglátósok is belátták, hogy csak együtt képesek felkavarni a majdnem 600 négyzetkilométeres állóvizet télen: a kora tavaszi fesztiválon 24 étterem vesz részt.

Nem egyszerűen nyitva lesznek - hiszen egyébként is nyitva lennének -, hanem programokkal készülnek. A kínálkozó zenés és irodalmi eseményeken túl workshopok is lesznek, azaz a látogatók beszállhatnak az ételkészítésbe, megtudhatnak mindent olyan dolgokról - például a malac testrészeiről -, amiről azt hitték, már mindent tudnak, sőt, lesz, ahol a konyhába is beengedik a vendégeket garázdálkodni. Ez utóbbit ki is próbáltuk, el is áruljuk, milyen érzés.

A szervezők szinte lélegzetvisszafojtva sorolják a lenyűgöző programokat. "2025. március 7. és 16. között izgalmas események várják az érdeklődőket: vacsoraszínház, gasztrotúra, gasztroszauna, koktélkóstoló, és egy különleges képzőművészeti kiállítás. Emellett Dragomán György irányításával BBQ workshop is lesz, valamint olyan neves vendégek érkeznek, mint Kepes András, Mácsai Pál, Ráskó Eszter, Beck Zoli, Thuróczy Szabolcs és Grecsó Krisztián, nem beszélve a számos borászról és egy lenyűgöző olasz vendég régióról! A TASTE BALATON+ keretében pedig a kiegészítő programok, borászatok, pékségek és kulturális intézmények egy helyen találkoznak. A balatoni régió tehát igazán felpezsdül, és mindenkinek érdemes csatlakoznia, aki szívesen felfedezné a gasztronómia, a kultúra és a kiváló borok varázslatos világát."

Izgalmas programok várnak ránk, például a vacsoraszínház, ahol Thuróczy Szabolcs és Elek Ferenc szórakoztatnak minket a Fricskában. A Káli Art Innben Pelsőczy Réka vezetésével egy felejthetetlen gasztroélmény részesei lehetünk, míg a Folly Arborétumban a komolyzene világába tett gasztrokalandra indulhatunk. A Borbarátoknál pedig tárlatvezetés keretein belül ismerkedhetünk meg a borok titkaival. Ráskó Eszter egyedülálló estjével egy ínycsiklandó, ötfogásos balatoni vacsora részeként lép fel a Hableányban, míg a Villa Chez Les Amis mesés környezetében Kepes András és Mácsai Pál társaságában élvezhetünk egy különleges vacsorát, ahol a beszélgetések szintén nem maradnak el. A Kalózban pedig Beck Zoli, Grecsó Krisztián, Lovasi András és Likó Marcell zenélnek nekünk egy intim koncertvacsora keretében, gitárkísérettel fűszerezve a hangulatot. Ne hagyd ki ezeket a felejthetetlen élményeket!

A Kistücsökben vendég lesz egy olyan régió, Prepottó völgye, ami minta lehet a Balaton számára is. Körbejárják azt is hogy mi az igazi magyar gasztronómia, vagy milyen volt a Monarchia konyhája, és lesz MOL Nagyon Balaton est, valamint egy izgalmas koktél vacsorával is készülnek.A Kővirágban lesz reggelivel egybekötött kerámia workshop, a Lelkem kisvendéglőben klasszikus nagymama vasárnapi ebédje, a Dobosi Borbirtokon gasztroszauna, a Port Étteremben Hamvas Béla-emléktúra. A Bonvinóval részt vehetünk egy gourmet pikniken a badacsonyi bányaudvarban, a Bistro Sparhelt Pesti Istvánt, a Casa Christa pedig Wang mestert hívta vendégséfnek. A főzés iránt érdeklődők beállhatnak egy napra A Konyhám 365, vagy a Villa Kabala konyhájára, a Pörc udvarán a disznóvágás, a Petrányi borteraszon a báránybontás rejtelmeibe leshetnek bele, a Páskom 1802 Gasztroműhely konyháján pedig mindenki megtanulhat tökéletes steaket sütni.

A szervezőkkel - Csapody Balázs, a Kistücsök tulaja, Budavári Dóra kommunikációs guru, Kalas Györgyi gasztroújságíró és más szakemberek és civilek, akiknek szívügyük a Balaton - körbebuszoztunk a part mentén, a helyeket, ahova betértünk, meg is mutatjuk. Rangsor nincs, ha kényszerítenének sem tudnánk kiválasztani a kedvenc éttermeinket, de nem is kell: ha a fotókra nézve összefut a nyál a szátokban, keressétek ki a programból a vonatkozó eseményeket és célozzátok be őket március közepén!

Balatonkenese szívében található ez a különleges, malacimádó reggelizőhely és csemegebolt, amely generációk óta büszkeség forrása. Itt indítottuk a napunkat, hiszen mindannyian éhesek voltunk, de nem csupán ezért vágytunk arra, hogy felfedezzük az egész kínálatot. Végül úgy döntöttünk, hogy nekiveselkedünk a gondosan összeállított falatkáknak, amelyek láttán senki sem merte megjegyezni, hogy "bocsánat, én nem eszem húst". A beszélgetések során azonban világossá vált, hogy a nemzetünk testén a valódi feszültség nem politikai nézetekben rejlik, hanem a pörc fogalmának eltérő értelmezésében. A Pörc bisztróban való megközelítésük sokkal árnyaltabb és gazdagabb, mint a hagyományos tepertőszinonimák, így a hely valódi kulináris élményt kínál mindazoknak, akik betérnek.

A poént nem áruljuk el, inkább hagyjuk, hogy mindenki saját maga fedezze fel a meglepetéseket, például a Fülétől a farkáig című borvacsorán. És igen, a középpontban továbbra is a disznó áll!

Január 29-e van, és a nap éppen a zenitjénél tart, amikor én egy vékony pólóban üldögélek a Petrányi teraszán, Csopakon. A levegőben 14 fok lüktet, a napfény átszűrődik a fák lombjain, és egyszerre érezni benne a hátborzongató és a varázslatos érzést. A világban éppen borzalmas dolgok zajlanak, de ha már van egy kis kellemes hozadéka ennek a helyzetnek, talán megérdemlem, hogy élvezzem, még akkor is, ha közben egy cseppnyi lelkiismeret-furdalás gyötör. A '23-as olaszrizling olyan elképesztően jó, hogy nem tudom nem felmenteni magam a bűntudat alól, és úgy teszek, mintha értenék hozzá – maradjunk annyiban, hogy tényleg bitang. Ezzel a lendülettel a komoly újságírás terheitől is megszabadítom magam, hiszen eddig mindössze két tétel szerepel a jegyzetfüzetemben, mindenféle magyarázat nélkül:

Ez nagyrészt visszatükrözi a Petrányi és a Taste Balaton szellemiségét: fiatalos dinamika és laza tempó, a múlt emlékei és a jövő ígéretei, újragondolt tradíciók és még sok más. Mindez leginkább Mede Ádám kreatív séf, koncepcióteremtő sokoldalúsága révén valósul meg. Ő fog nektek bemutatni mindent, amire érdemes figyelni, miközben a grillen készítitek el a halat, miután jól megpihentetek. Szóval, ne habozzatok, látogassatok el a Petrányiba!

A dörgicsei lakásétterem különlegessége már a gyönyörű kertjében rejlik, ahol a nyugalom szinte tapintható. Ez a hely nemcsak a természet közelségét, hanem a kellemes légkört is kínálja, hiszen a belső tér sem feszültségtől mentes. Reiner Viktor veterán séf és párja, Ferencz Nikoletta, akik a Balaton-menti gasztronómiai forradalom ikonikus párosai közé tartoznak, mindenkit aktív részvételre ösztönöznek. A workshop során a helyi lányok által üzemeltetett elviteles cukrászda, a Rád is süt, közreműködésével mutatják be a financier készítésének fortélyait. Ez a francia sütemény nemcsak könnyen elkészíthető, hanem szórakoztató is, mivel a tőzsdecápák kedvencévé vált, hiszen zsebre vágható, így bármikor élvezhető anélkül, hogy szétesne. Érdemes tehát kihasználni ezt a lehetőséget, és részt venni egy igazán különleges gasztroélményen!

A lelkem valójában igencsak tágas, de mégis kicsi: amikor kinyitják a kert kapuit, akár negyven ember is kényelmesen elfér, de bent, a bensőséges térben, már csak fele annyian: ez az a hely, ami különösen ügyel arra, hogy megőrizze intimitását, és semmiképpen ne alakuljon át intézménnyé vagy franchise-zá. Éppen ezért van ez így rendjén.

A balatonszemesi étterem és szálló (ahol már a reggeli miatt is érdemes szobát foglalni, különösen a svédasztalon megbújó sós kiflik miatt) nem véletlenül népszerű helyszín, és az sem meglepő, hogy a tulajdonosa, Csapody Balázs, a Taste Balaton egyik megálmodója. Amikor megérkeztünk, Pach Gábor pálinkamester már várt ránk, fél lábával (sőt, végül mindkettővel) a mobil pálinkafőzőjén egyedülálló módon. Ez az eszköz Magyarországon páratlan. Gábor bőséges kóstolóra invitált minket, miközben elmesélte a főzés folyamatát, így a részleteket most inkább kihagyjuk, de a lényeg, hogy olyan büszkén beszélt a mesterségéről, ahogy eddig még sosem láttunk férfit. Ha jól emlékszünk, az étel is csodálatos volt, talán egy ínycsiklandó húsgolyós vadast kóstoltunk. Hogy a feszültséget oldjuk, inkább idézzük a szervezőket.

A Kistücsök mind a tíz napra izgalmas programokkal készül a TASTE BALATON-ra. Az első hétvégén egy olasz vendégétterem hölgy séfjei főznek az étterem konyháján, hétfőn Légli Ottó érkezik kiemelkedő balatoni borokkal, kedden és szerdán a magyar konyha titkainak nyomába erednek, csütörtökön a Best of Balaton kurátorai látogatnak el, pénteken pedig Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar alapítója keveri a koktélokat a vacsorához. Szombaton és vasárnap Barna Ádám csatlakozik a Kistücsök csapatához a Monarchia konyhája című rendezvény keretében.

A Taste Balaton sajtótúrája előtt nem is sejtettük, hogy egy pláza legfelső szintjére invitáljuk kedves olvasóinkat, de itt van, és bizony ott fogunk étkezni. A Konyhám Stúdió 365 egy fonyódi bevásárlóközpontban helyezkedik el, így egész évben várja a vendégeket. Ez a hely is egy páros vállalkozás eredménye: Szikra Gabi és Renczés Gábor már sikeres évet zárt egy fenyvesi strandbisztró üzemeltetésével, amikor megnyitották ezt az éttermet. Érdekes, hogy éppen akkor vágtak bele, amikor a vendéglátóhelyek többsége zárva tartott: 2021 telén, amikor sok étterem bezárta kapuit.

A Konyhám konyhája egyszerre kreatív és családias, és kettejüktől igazán különleges. Amikor ott jártunk, Gabi szó szerint a kezével terelte be a megszeppent médiamunkásokat és influenszereket a pult mögé, hogy megkapjuk A Mackóból is megismert hangulatot hadonászással és emelt hangú parancsosztással, csak éppen - szerencsére - a mérgező perfekcionizmus és a rendszerszintű abúzus nélkül. Maradjunk abban, hogy egy pillanat alatt megtanultuk, mennyi sütőtökkrémmel kell körbevenni a hurkakarikákat, hogy tökéletes legyen az arány, ahogy azt is, hogy hány másodpercig kell lágnolni a karfiolt, hogy összetartsa a belelapátolt kuszkuszos főételt.

Ez, ahogy a neve is sejteti, nem egy hely, hanem egy szolgáltatás és közlekedési mód. Elektromos biciklivel ugyanis könnyen, gyorsan és biztonságosan lavírozhatunk az éttermek között, spontán terveket szőhetünk, és még egy-két pohár bor is belefér eközben. Kipróbáltuk és szó szerint csodálatos. Megerősített minket például abban, amit eddig is tudtunk:

A nap megfelelő szakaszában, a legideálisabb helyszínről szemlélve a tájat, a Balaton varázsa képes feledtetni velünk azokat a megszokott, elcsépelt mondatokat, mint például "ez a magyar tenger", vagy "nem a legjobb, de azért a miénk". Az ismerős kifogások, miszerint "jobb híján megteszi, ha nem jutunk el külföldre", hirtelen értelmüket vesztik. A Balaton nem csupán egy vízfelület; maga a természet csodája, egyedi szépsége és különleges hangulata mindenkit magával ragad.

A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó BalatonBike365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak majd fel a fesztivál tíz napja alatt. "Meggyőződésünk, hogy egy igazán kerek gasztro élménynek elengedhetetlen része a kerékpár nyújtotta szabadság és aktivitás, és hogy a Balaton felfedezése biciklivel sokkal teljesebb élményt nyújt! Ráadásul bringázni tavasszal és ősszel még jobb, mint nyáron" - mondta el Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője, aki hangsúlyozta, az esemény ideje alatt akár ki is szállítják a bicikliket, így mindenki saját maga tervezheti meg a számára ideális gasztrotúrát.

Related posts